O nama
KAKO JE SVE POČELO....

Nekad i sad

„Ovdje Radio Cerje…..“ čulo se prvi put 12.veljače 1967.godine. Doduše još godinu dana prije je sadašnji direktor i vlasnik radio postaje Max Dragutin Cerjan  samostalno izradio prvu radio stanicu i javio se u eter  iz Voće Donje odnosno naselja Slivarsko, a tada je signal  pokrivao samo navedeno naselje. S obzirom da tada nije bilo gotovo nikakve literature za izradu radio stanice faza ekperimentalnog  emitiranja je  potrajala  malo dulje no iz dana u dan  dolazila su nova kvalitetnija  rješenja. No nastavkom emitiranja iz Cerja Nebojse  radio stanica se i dalje tehnički usavršavala tako da je čujnost bila preko dvadeset kilometara zračne linije.

U ono vrijeme zakon nije dozvoljavao emitiranje privatnog radija te je “milicija“ često oduzimala radio stanice i zabranjivala rad tako da su prekidi emitiranja bili česti. No u nekim momentima uvijek je bila spremna još jedna radio stanica pa netom nakon oduzimanja u eteru bi se opet  čulo „Ovdje Radio Cerje ..“
I uz takve ne baš lijepe uvjete, te teške napore i financijske probleme emitiranje je teklo gotovo neprekidno.


Sav taj trud  ipak nije prošao nezapaženo pa je 1970. godine Krsto Papić snimio o maloj radiostanici iz Cerja Nebojse dokumentarni film pod naslovom  „Nek se čuje i naš glas“ a isti je 1971. godine bio nagrađen na festivalu u Oberhausenu. Te godine je  snimljena i dokumentarna drama autora M. Kučiša, Z. Bajsića i M. Jurjevića urednice Jelene Lovretić „Ad libitum“ također nagrađena na festivalu u Čehoslovačkoj no ni jedno od ovih ostvarenja nije dobilo odobrenje za prikazivanje na festivalima u Beogradu .

Uz stalne prijetnje zatvorom, pedesetak oduzetih radio stanica  od 1990. godine  počelo je emitiranje  na UKV području pod nazivom „Radio Drago“ a tek stvaranjem hrvatske države moglo se odahnuti. Firma „Radio Max“ d.o.o. registrirana je 1994. godine na Trgovačkom sudu u Varaždinu. Koncesija je dobivena 1998. godine čime je ostvaren  dugogodišnji san  obitelji Cerjan.

Čitavo vrijeme domovinskog rata  „Radio Max“ je sa svojim programom bio okrenut  k braniteljima i svim učesnicima domovinskog rata i za tu domoljubnu notu dokaz su mnogobrojna priznanja i zahvalnice od državnih, humanitarnih i mnogih drugih organizacija.

Priznanje za 40-godišnje vođenje „Radio postaje Max“ stiglo je 2007. godine od udruženja  HURIN za direktora i vlasnika Dragutina Cerjana, a isto tako te godine i Nagrada Općine Maruševec za promicanje imena Općine. Iz svega navedenog vidljivo je da  nakon Radio Varaždina  odnosno Radio Varteksa kako se ranije zvao „Radio Max“ je drugi radio po starosti u županiji varaždinskoj.

Danas on ima  pet stalno zaposlenih i emitira 24 sata program  na frekvenciji 99,3 MHz a po mnogim ispitivanjima  slušanosti, uvijek je pri vrhu  u varaždinskoj županiji.